Asumispalvelut

Palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille

Tarjoamme asumisen ja kuntoutumisen tukea mielenterveys- ja päihdekuntoutujille Palvelukoti Jokelassa Lohjalla ja Palvelukoti Kotivallissa Sipoossa. Ryhmäkotimme ovat kodikkaita ja viihtyisiä. Asukkailla on oma huone kalusteineen. Yhteisiä tiloja ovat ruokailu- ja oleskelutilat sekä laajat piha-alueet erilaisine toimintoineen.

Arkeamme värittävät huumori sekä ihmisten huomioiminen ja arvostaminen. Betesdan yli 50-vuotinen kokemus asumispalveluista takaa jokaiselle asukkaalle ammattitaitoisen tuen ja kuntoutuksen.

Kuntoutumista ja arjen taitojen harjoittelua

Palvelujemme painopiste on asukkaan toimintakyvyn ja itsenäisyyden vahvistuminen. Asukkaan tukena toimii kokenut ja ammattitaitoinen henkilökunta, joka ottaa asukkaiden tarpeet yksilöllisesti ja kunnioittavasti huomioon. Kuntoutus ja tuki toteutetaan suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti, kuntoutujan toimintakyky ja omat odotukset huomioiden. Omaiset ja läheiset ovat arvokkaita kumppaneita.  

Tuemme arjen taitojen vahvistamisessa ja asunnon ulkopuolisessa asioinnissa. Betesda-kotien ympäristö tarjoaa mahdollisuuksia mielekkään arjen rakentumisessa. Tarjoamme asukkaillemme mahdollisuuksia monenlaiseen työ- ja päivätoimintaan, joka tukee omien vahvuuksien tunnistamista.  

Tukevaa yhteisöllisyyttä

Asuminen ja kuntoutus Betesdan kodeissa rakentuu yhteisöllisyyden periaatteille. Monipuolinen ryhmä- ja päivätoiminta sekä muut yhteiset toimintamuodot tukevat osallisuuden kokemusta, sosiaalista toimintakykyä ja arjenhallintataitoja. Toteutamme monipuolisesti asukkaiden toiveiden ja voinnin mukaisia liikunnallisia aktiviteetteja, jotka tukevat psykofyysistä kokonaisuutta.

Kuinka hakeutua asukkaaksi

Asukkaaksemme ohjaudutaan oman hyvinvointialueen sosiaalityöntekijän kautta. Lisätietoa asukkaaksi hakemiseen saa oman alueesi sosiaali- ja terveyspalveluista.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen

Ympärivuorokautinen palveluasuminen on intensiivistä ja pitkäjänteistä kuntoutusta asukkaille, jotka tarvitsevat asumiselle ja kuntoutumiselle ympärivuorokautista tukea. Asumispalvelun tavoitteena on tukea asukkaan toimintakykyä kuntoutuksen ja toiminnallisuuden kautta kuntoutumisen alkamiseksi sekä omien voimavarojen vahvistumiseksi. Asukkaiden hyvinvoinnista huolehtii moniammatillinen työryhmä. Ympärivuorokautinen palveluasuminen on tukea arjessa ja läsnäoloa ympärivuorokautisesti.

Yhteisöllinen asuminen

Yhteisöllinen asuminen on itsenäisempää kuntoutusta asukkaille, jotka eivät tarvitse ympärivuorokautista henkilökunnan läsnäoloa. Se on kuntoutumista tukevaa palvelua, jossa harjoitellaan itsenäisen asumisen taitoja. Henkilökunta on paikalla klo 8 – 21 välisenä aikana. Yöaikaan hoitajan saa paikalla soittamalla tai hälyttämällä viereisestä ryhmäkodista.

Tuettu asuminen

Tuetussa asumisessa kuntoutujat asuvat vuokra-asunnossa joko yksin tai yhdessä asuintoverin kanssa. Betesda-säätiön henkilökunta käy sovitusti ja tarpeen mukaan tukiasunnolla. Lisäksi asiakkaiden kanssa voidaan käydä yhdessä asioilla tai tutustumassa lähialueiden palveluihin. Palvelukodin palvelut ovat myös tukiasunnossa asuvien asiakkaiden käytössä. Tuettu asuminen sisältää vuokra-asunnon, kuntoutumisen tuen, kotikäynnit ja palvelukodin ryhmätoiminnan. Henkilökunta on tavoitettavissa puhelimitse.

Kriisiasuminen

Tarjoamme lyhytaikaista kriisimajoitusta vailla vakinaista asuntoa tai asunnottomuuden uhan alla oleville täysi-ikäisille, joilla ei ole aktiivista päihdeongelmaa.  Asiakkaille annetaan tukea ja ohjausta asunnottomuuden esteiden selvittämisessä sekä vuokra-asunnon löytymisessä yhteistyössä asiakkaan, lähettävän tahon sekä verkostojen kanssa.  Palvelu sisältää kalustetun asuinhuoneen (wc/pesutilat käytävällä), yksikön yhteisten tilojen käytön (keittiö, sauna) sekä petivaatteet ja pyyhkeet. Asukkaiden yhteiskäytössä on lisäksi pyykinpesukone, kuivausrumpu ja jääkaappi. Asiakkaalla on lisäksi mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun palvelukodin ravintolassa.